Kysy lisää
Katso alueellinen yhteystieto!

Tarinoita MES®-ohjelman vaikuttavuudesta

Löydät alta kolme pientä otetta asiakkaidemme elämäntarinasta, otteita hetkestä, jolloin elämänsuunta on kääntynyt MES® -ohjelman kautta. Tarinassa nimet, iät, vuosiluvut sekä pieniä yksityiskohtia on muutettu yksilösuojan turvaamiseksi.

Pieni ote Elinan tarinasta: Turvattoman lapsen, alkoholistin puolison, eheytymisestä

Elinan vanhemmat olivat alkoholisteja ja lapsuudenkodissa vallitsi turvaton ilmapiiri. Elina hakee nyt aikuisiällä miessuhteistaan lapsuudesta tuttua tunnemaailmaa, räiskymistä. Hän toistaa tiedostamattaan ympärilleen ympäristön, johon on tottunut ja valitsee tunnekokemustensa ohjaamana alkoholisteja myös miehikseen. Nousuhumalassa oleva kumppani pitää Elinaa kuin kukkaa kämmenellä, ja hän saa paljon hyväksyntää ja huomiota, heikkouksiinsa ei puututa. Laskuhumalan koittaessa rikkinäiseksi itsensä kokeva Elina hoivaa toista rikkinäistä, miestään, ja antaa hänelle sitä huomiota ja huolenpitoa, jota ilman itse lapsena jäi.  Mutta liian usein hetki särkyy ja Elina saa vastalahjakseen väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Hän kokee, ettei ansaitsekaan parempaa. Terve mies huomaisi kuulemma vain hänen puutteensa ja huonot puolensa.

Elina tule MES® -ohjelmaan. Ohjelman edetessä hän ymmärtää pikku hiljaa, miksi hän hakeutuu aina samanlaisiin parisuhteisiin. MES® -ohjaaja myös haastaa tehtävien kautta hänen ajatuksensa: minkälainen on terve parisuhde? Mitä alkoholin ohjaaman käyttäytymisen tilalle voi saada? Pikkuhiljaa Elina löytää korvaavia kokemuksia menetyksiinsä ja oivaltaa, että terveessä ihmissuhteessa huolehditaan myös omista tarpeista ja hyvinvoinnista. Hän kokeilee itsensä hoivaamista: pienin konkreettisin keinoin. Hän lakkaa kynnet, harjaa hiukset, pysähtyy miettimään, mitä pukisi päälleen. Elinan itsetunto kohenee. Hän löytää naiseuttaan ja kyselee itseltään, minkälaista naiseuden ja parisuhteen mallia hän haluaa antaa lapsilleen?  Hän tunnistaa tunteitaan ja löytää prosessin edetessä myös omat aidot tarpeensa. Rohkeus tehdä valintoja ja kestää epämiellyttäviäkin tunteita vahvistuu.  Näin alkoholin käyttö vähentyy myös Elinan omassa elämässä.

Prosessin loppuessa Elina elää enemmän itsensä näköistä elämää.  Alkoholin käyttö on vähentynyt huomattavasti. Perhe eheytyy pikkuhiljaa. Lastensuojeluasiakkuus jatkuu, nyt paljon kevyempänä tukimuotona.

Tarina Veerasta: Sosiaalisesti eristäytyneestä, lääkesumussa elävästä äidistä. Tarina  Veerasta ja vastuullisen vanhemmuuden löytymisestä.

Veera on kasvattanut lapset kotona ja ollut elämänsä aikana vain muutamia kuukausia työelämässä. Työttömänä hän syö päivittäin uni- ja masennuslääkkeitä ja pukeutuu vain yöpukuun. Päivin ja öin.  Kotona ovat myös lapset Liina 8 v ja Kaarlo 15 vuotta.  Koti on hyvin likainen. Veera ei ole käynyt pitkään aikaan ulkonakaan, edes pihalla.

Veeralle tarjotaan mahdollisuutta osallistua yksilömuotoiseen MES® -prosessiin. Hän suostuu, sillä elämä tuntuu merkityksettömältä. Kaikki oljenkorjet olisi käytettävä. Ettei viimeistä vietäisi. Lapsia. Kaiken muun hän on hukuttanut, kaikki muu on hävinnyt.

MES® -ohjaaja tulee Veeran luokse. Kohtaa hänet ja aloittaa työskentelyn konkretiasta. Ohjaaja tekee aluksi asiat yksi kerrallaan yhdessä äidin kanssa. He vievät roskapussin ulos ja pohtivat päivittäisiä rutiineja: milloin olisi sopiva hetki pestä pyykkejä tai vaikkapa siivota. Milloin lasten on hyvä olla kotona ja kuinka usein lakanat vaihdetaan?

Pikkuhiljaa arjen toimintamallit löytävät tiensä Veeran elämään. Yksi kerrallaan. Samalla hänen turvalliseksi kokema liikkumisalue kasvaa; Ensin Veera kävelee ohjaajan kanssa korttelin ympäri, sitten hän uskaltautuu jo kaupungille kahville, kohta jumppaan ja sitten uimaan. Veera voimaantuu ja uskaltautuu ohjaajan rohkaisemana matkustamaan yksin bussilla sovittuun tapaamiseen. Itsetuntemuksen, tiedostamisen, henkilökohtaisen tuen ja myötäelämisen avulla alkaa matka hänen omia tarpeitaan kohti. Mitä ne ovat? Vuosien tunnekuorman alta löytyy traumaattisia lapsuudenkokemuksia. Tunteet eivät aluksi juuri liikahda, niihin ei ole yhteyttä. Lukuisien tehtävien, harjoitteiden ja erityisesti läsnäolon kautta turva lisääntyy ja tiedostaminen aukeaa;  pikkuhiljaa, hän uskaltautuu avata itseään;  itselleen ja ohjaajalle. Työn edetessä lääkkeiden käyttö vähenee. Sumentuneen elämän alta löytyy ihminen, joka kykenee seisomaan omilla jaloillaan.

MES® -prosessin viimeisessä vaiheessa Veera pukeutuu farkkuihin, hymyilee, on hyvällä tuulella. Viimeisiä lääkkeitä ollaan purkamassa pois ja äidillä on lähes vuoden mittainen työsopimus ihmisten kanssa tehtävään työhön. Hän on mennyt naimisiin mukavan miehen kanssa ja uskaltautunut keski-ikäisenä elämään omaa elämäänsä.

Tarina Helistä, lapsena hyväksikäytetystä äidistä, tarina kosketuksen rajasta, peloista, hellyydestä.

Helin fyysiset rajat rikottiin lapsuudessa. Häntä käytettiin seksuaalisesti hyväksi. Nyt Helin on vaikea tunnistaa, mikä on sopivaa fyysistä läheisyyttä oman pienokaisen kanssa. Hänen on hankala pitää lastaan sylissään. Hän miettii, tekeekö hän jotain väärin. Hän toivoisi niin kovasti osaavansa, ja pelkää että hänen olemuksena ja ajatuksensa siirtyvät lapseen kokemuksina.

MES® -ohjelman avulla Heli ymmärtää ja armahtaa itseään. Työskentelyssä hän käy läpi omaa raskasta lapsuuttaan ja oivaltaa, kuinka vääristyneen mallin rakkaudelle hän on läheiseltä ihmiseltä saanutkaan. Yhdessä MES® -ohjaajan kanssa he pohtivat terveitä tapoja koskettaa lasta ja käytännönläheisen yhteistyön seurauksena Heli tiedostaa millainen kosketus on sopivaa. Kun hänen lapsensa nyt laittaa päänsä hänen solisluuta vasten sylissä ollessaan, Heli ei enää kavahda. Hän tietää se on sallittua. Koska äiti itse ei ole saanut oikeaa aitoa vanhemman läsnäoloa ja fyysistä hellyyttä, hänen on vaikea antaa sitä omalle lapselleen. MES® -ohjelma auttaa häntä katkaisemaan tämän osan sukupolvien ketjussa ja pikkuhiljaa Heli vapautuu vanhemmuuden lukoista rakastavaksi, aidoksi helliväksi äidiksi.

MES®-ohjelma

Neljän Asteen omassa MES®-prosessissa vanhempi käy läpi koko elämänkaarensa aina lapsuudesta tähän hetkeen.

Palvelut

Räätälöimme palvelut asiakkaiden tarpeiden mukaisesti

Kunnille

Jo yli 50 kuntaa ympäri Suomen toimii hyvässä yhteistyössä kanssamme.

Meille töihin

Haemme jatkuvasti uusia osaajia ammattilaisjoukkoomme. Oletko Sinä yksi meistä?

Tilaa uutiskirje!