Kysy lisää
Katso alueellinen yhteystieto!

MES®-ohjelmaa tarvitaan

Vanhemman luoma turva, hoiva ja rakkaus ovat lapselle elintärkeitä, sillä niiden myötä lapselle syntyy kyky suojella ja rakastaa itseään. Tämän sisäisen hyvänolon tunteen lapsi vie mukanaan aikuisuuteen. Hän pystyy huolehtimaan itsestään ja ammentamaan sisällään olevasta hyvästä toisillekin. Hänellä on mistä antaa. Kääntäen logiikka on samanlainen: Ei voi antaa sellaista mitä ei ole itse saanut.

Vanhemmuus on elämän tärkein tehtävä ja jokainen vanhempi hoitaa tehtäväänsä niin hyvin kuin kykenee. Vanhempina me haluamme lähtökohtaisesti antaa lapsillemme parhaat edellytykset elämään, mutta emme aina onnistu siinä. Saatamme haavoittaa lasta huomaamattamme tai tietämättämme.

Emme ehkä itse saaneet aikanaan sellaista vanhemmuutta ja tukea kuin olisimme tarvinneet, emmekä siitä syystä osaa nyt toimia omien lastemme kanssa niinkuin toivoisimme. Meidän on vanhempina hyvin vaikea huomioida omien lasten tarpeita tarkoituksenmukaisella tavalla, jos keskitymme tavalla tai toisella täyttämään omaa vaille jäämistämme.

Jos emotionaaliset tai fyysiset tarpeemme ohitettiin silloin kun olimme vielä täysin riippuvaisia toisten hoivasta, meihin on syntynyt tunnetason haavoja. Ne voivat vaikuttaa toimintaamme vieläkin. Saatamme yhä odottaa sitä apua, mitä ilman lapsina jäimme. Täyttymättömät tarpeemme odottavat tulevansa kohdatuiksi ja aiheuttavat meissä erilaisia tunnereaktioita, masennusta, ahdistuneisuutta ja vihaa. Haavat rajoittavat elämäämme ja estävät meitä tekemästä asioita, mihin ilman niitä pystyisimme.

Haavat täytyykin huomata ja puhdistaa. Vasta sitten ne voivat parantua. Parantamalla haavamme, voimme antaa toisille ihmisille, myös omille lapsille, sitä mitä he tarvitsevat ilman että se vaatii meiltä jatkuvaa yrittämistä.

Olenko arvokas, olenko rakastettu, kysyy ihminen itseltään. Kykenenkö rakastamaan toista? Elämässä kaikki liittyy joko rakkauteen tai rakkauden puutteeseen.

Emme voi muuttaa lapsuutemme olosuhteita, mutta voimme muuttaa niiden vaikutusta meihin tässä hetkessä. Voimme oppia antamaan itselle sitä tukea, hauskuutta, rentoutta, rajoja tai muuta, mitä ilman lapsena jäimme. Tätä kautta löytyy myös aito ilo ja onnellisuus.

Joku osa meissä kenties tietää, että elämän pitäisi muuttua, mutta aina emme tiedä mistä aloittaisimme. Jos haluamme katkaista sukupolvien ketjun ja kyetä olemaan itse itsellemme niitä vanhempia, joiden hoivaa jäimme vaille, meidän tulee ottaa systemaattisesti vastuuta todellisista tarpeistamme. Niiden sekä tunteiden tunnistaminen tekee toiminnan muuttamisen pikkuhiljaa mahdolliseksi. Käyttäytyminen muuttuu rakentavammaksi sitä mukaa kun ymmärrys ja hyväksyntä itseä kohtaan kasvavat.

Itsensä tunteva ihminen kykenee rehellisyyteen ja tuntee arvostusta myös toista ihmistä kohtaan. Toisen kunnioittava kohtaaminen tulee luontevaksi, jos pystyy ensin kohtaamaan sisällä kantamansa ilot ja surut. Vanhemmuudessa tämä johtaa kykyyn ottaa lapsen tunnekokemus vastaan ja auttaa lasta tunteiden ja niiden ilmaisun kanssa. Samaan taitoon perustuu myös MES®-ohjaajien ammattitaito ja työ asiakkaiden kanssa. Ongelmat ja värittyneet uskomukset elämästä ovat syntyneet vuorovaikutuksessa ja siinä niitä on myös mahdollista purkaa.

 

MES®-ohjelma

Neljän Asteen omassa MES®-prosessissa vanhempi käy läpi koko elämänkaarensa aina lapsuudesta tähän hetkeen.

Palvelut

Räätälöimme palvelut asiakkaiden tarpeiden mukaisesti

Kunnille

Jo yli 50 kuntaa ympäri Suomen toimii hyvässä yhteistyössä kanssamme.

Meille töihin

Haemme jatkuvasti uusia osaajia ammattilaisjoukkoomme. Oletko Sinä yksi meistä?

Tilaa uutiskirje!